Când cumpărați prin linkurile noastre, putem câștiga un comision. Testam personal tot ce recomandam 👍

Cum să obții prețul cel mai bun când vrei să-ți vinzi telefonul

Ultima actualizare: 12/04/2024, 13:07
Cum să obții prețul cel mai bun când vrei să-ți vinzi telefonul
Update12 aprilie

O foarte bună alternativă pentru achiziţionarea unui telefon mobil a devenit piaţa de telefoane second hand. De aceea, atunci când vrei să scapi de device-ul vechi, să obţii şi un preţ bun, dar şi să îţi achiziţionezi un altul, poţi apela la telefoane deja folosite, dar de o calitate înaltă. În acest sens, venim în sprijinul tău cu un ghid care să te ajute să îţi vinzi telefonul pe flip, olx sau chiar la case de amanet.

Puncte cheie ale ghidului
Poti sa obtii un pret mai bun la vanzare doar daca stii cum sa cureti corect telefonul.
Flip.ro plateste mai putin decat casele de amanet sau Olx, dar esti mult mai in siguranta.
Daca alegi sa vinzi prin Olx trebuie sa stii sa te feresti de anumite fraude pe care „internautii gainari” vor sa ti le aplice pe aceasta platforma.
Ca sa gasesti o casa de amanet care plateste bine trebuie sa prospectezi macar 10. Eu am gasit o casa de amanet buna in Bucresti, langa Piata Trapezului.

Trăim în era vitezei, totul se face online cu o viteză ameţitoare. La fel de repede vei putea găsi un cumpărător pentru telefonul tău mobil, folosind platforme de vânzare şi cumpărare online, precum flip.ro, olx.ro, klap.ro sau chiar la amanet.

Varianta de buy back oferă bani prea puţini pentru a acoperi costul unui nou telefon. Există companii de telefoane mobile şi de comunicaţii ce îţi oferă această posibilitate. Numai că nu vei obţine un preţ apropiat de realitate pentru un telefon perfect funcţional, cu un nivel bun de funcţionare a bateriei. Aşa că poţi apela cu succes la varianta de a-l vinde către o altă persoană, dar va trebui să ţii cont de câteva aspecte, ca să poţi oferi spre vânzare un telefon impecabil, fără să ai reclamaţii.

Cum să îţi cureţi telefonul mobil, înainte de vânzare?

Un prim pas pe care trebuie să îl faci este să verifici starea telefonului tău, mai ales dacă ştii că a avut şocuri majore. Zgârieturi, fisuri sau orice alte defecţiuni ar putea duce la respingerea produsului. Sau, în cazul în care va fi acceptat, va duce la o ofertă de vânzare mai mică.

  • Nu uita să îţi salvezi elementele importante, date, imagini şi fişiere, înainte de a reveni la setările din fabrică. Mare atenţie să nu uiţi de back-up, deci.
  • Elimină cardurile de memorie sau SIM şi ai grijă ca telefonul tău să fie încărcat complet înainte de a-l expedia către flip, un cumpărător olx sau înainte de a-l duce la o casă de amanet. Aşa, noul cumpărător va putea să îl testeze, fără prea mai bătăi de cap.
  • Îndepărtează accesoriile de protecţie, precum folii sau huse, iar dacă ai cutia originală în care l-au cumpărat este cu atât mai bine pentru ca poti primi un pret mai bun. Un ultim pas este să îl cureţi bine şi pentru ecran poţi folosi, opţional, o soluţie pentru curăţarea ecranelor, cu o lavetă de microfibră.
  • Dacă ai un telefon codat într-o anumită reţea ar fi bine să specifici asta în anunţ sau dacă doreşti să obţii un preţ mai mare pe el, poţi merge cu el la decodat. Preţul pentru această operaţiune se stabileşte în service-ul de telefoane mobile, în funcţie de modelul acestuia.

Cum să îţi vinzi telefonul pe flip.ro?

După ce te-ai asigurat că telefonul este pregătit pentru vânzare, eşti gata să îţi găseşti o platformă unde să postezi un anunţ.

Pentru început, vorbim despre platforma flip.ro, acolo unde îţi poţi înregistra cu uşurinţă un anunţ de vânzare a telefonului tău, în doar trei paşi. Să nu mai spun că printr-o simplă abonare la newsletter cu adresa ta de e-mail, poţi primi un voucher de 25 de lei pe care să îl utilizezi la achiziţiile viitoare. Totodată, poţi utiliza voucherul şi la vânzarea unui telefon, suma respectivă adăugându-se în contul tău.

Primul pas pe care va trebui să îl faci va fi să alegi ce tip de produs vinzi, iar aici va trebui să selectezi una dintre următoarele variante: tablete de la Apple, telefoane la Apple, Samsung, Xiaomi sau Huawei.

Odată ales brandul, ţi se vor încărca modele de telefoane sau tablete, iar tu va trebui să îl selectezi pe cel care îţi corespunde, apoi culoarea, memoria şi să selectezi dacă telefonul tău este sau nu blocat într-o anumită reţea de telefonie mobilă de la noi din ţară sau din afară.

Vei fi întrebat dacă a avut contact cu lichidele, plus detalii despre starea sa. Va trebui să verifici dacă are zgârieturi, crăpături sau fisuri şi să dai un răspuns onest.

Urmează una dintre cele mai importante întrebări care va stabili un preţ corect pentru telefonul tău, şi anume, care este starea de sănătate a bateriei. Dacă nu ştii cum să faci asta, trebuie doar să deschizi setările din meniul telefonului, apoi să te uiţi la „Battery Health”

Pe flip.ro, telefonul poate fi vândut pe loc!

. După ce vei răspunde la toate aceste întrebări, va trebui să îţi laşi adresa de e-mail pentru a fi ţinut la curent cu procesul de vânzare. Imediat după, vei primi şi două oferte, una în care să faci vânzarea pe loc, către flip.ro, ori cealaltă, în care foloseşti site-ul drept platformă online şi aştepţi să îl achiziţioneze un alt cumpărător.

Experienţa mea cu flip.ro a fost una simplă şi rapidă, am vândut un iPhone 11 de 128 GB, Black, imediat ce am postat anunţul, iar asta pentru că am optat pentru varianta de a-l vinde direct la ei. Smartphone-ul nu era blocat în nicio reţea, nu a fost niciodată scăpat în apă, însă ecranul a avea urme uşoare de folosire, pentru că oricât de bine l-ai proteja prin huse şi folii, tot se vede un grad de uzură.

Ecranul nu avea defecte, iar starea de sănătate a bateriei era de 92%. Pentru că îmi găsisem o ofertă bunicică de a-mi cumpăra un nou telefon, am ales varianta de a-l vinde direct către flip.ro, pentru suma de 890 lei.

Am trimis telefonul către ei, cu plata la destinaţie, iar după ce l-au verificat, mi-am primit banii în contul IBAN. Totul a durat 3 zile, până am avut banii în cont. Mai există şi o altă variantă, aceea în care plata se face la vânzare, iar aici mai există un catch.

Totul durează 30 de zile, iar banii sunt viraţi direct în contul tău, atunci când telefonul este cumpărat. În cazul în care smartphone-ul nu este pe placul clienţilor flip.ro, aplicaţia se angajează să îţi ofere preţul stabilit de ei, în maximum 30 de zile. Diferenţa de preţ în cazul meu, pentru plata la vânzare, era de 100 de lei. De aceea am şi considerat că nu merită aşteptarea.

Un plus pentru flip.ro: autenticitatea

Atunci când un produs este vândut prin platforma flip.ro, indiferent că vorbim despre o tabletă sau despre un telefon mobil, înainte de a fi postat pe site sau de a fi achiziţionat de ei, produsul respectiv este atent verificat.

Aşa vei avea garanţia, atunci când achiziţionezi un produs, că tot ceea ce scrie pe site este adevărat, cum nu se întâmplă pe olx.ro, de exemplu. Acolo, dacă nu ai posibilitatea de verificare colet, tot ce poţi să faci este să mergi pe încredere. Dar vom discuta pe larg mai departe.

Un dezavantaj major este acela că nu poţi stabili propriul preţ de vânzare, ci va fi decis în urma criteriilor bifate de tine în momentul în care postezi anunţul. Dacă nu m-aş fi grăbit, aş fi obţinut cu siguranţă un preţ mai bun pe OLX.ro, acolo unde decizi tu ce sumă să ceri, având în vedere că şi flip.ro vindea acelaşi model de telefon ca al meu, la preţul de 1150 de lei, iar eu l-am cedat pe al meu cu 890 lei.

Cum să vinzi un telefon pe OLX?

Paşii pentru postarea unui anunţ sunt mai simpli decât pe flip.ro. Îţi faci un cont pe aplicaţie sau pe site, scrii titlul anunţului, de exemplu: „Vând iPhone 11, 128 GB”, încarci câteva imagini, apoi faci o descriere mai amănunţită, unde este necesar să specifici nivelul de uzură, nivelul bateriei, apoi stabileşti un preţ, care poate fi în euro sau în lei şi ai varianta de preţ negociabil, dacă eşti dispus.

Bifezi starea produsului, adică utilizat sau nou, zona din care este postat anunţul şi specifici dacă faci livrarea prin OLX, prin curier sau cu predare personală. Depinde doar de tine ce variantă îţi doreşti să alegi, apoi laşi un număr de telefon, dacă doreşti să fii contactat prin intermediul acestuia. În caz contrar, poţi discuta doar prin chat-ul celor de la OLX.

Poţi promova anunţul pentru o mai bună vizibilitate, iar costurile sunt de:

  • 7,69 euro pentru promovarea timp de 3 zile, platforma garantează de patru ori mai multe vizualizări;
  • 17,19 euro pentru 7 zile şi reactualizare de 3 ori;
  • 24,29 euro este anunţul de tip pro, care se poate reactualiza de 9 ori şi este promovat pentru 30 de zile.

Niciuna dintre cele trei variante nu îţi garantează vânzarea produsului, ci doar vizibilitatea. Există şi perioade promoţionale, în care poţi avea parte de preţuri de proovare mult mai mici.

Un dezavantaj major atunci când vinzi pe OLX, la fel cum se întâmplă şi în cazul în care cumperi, este că te poţi feri cu greu de înşelătorii. Da, se întâmplă chiar şi atunci când vinzi un produs, nu îţi garantează nimeni că odată ce trimiţi un colet prin curier, de exemplu, acesta va fi şi ridicat, iar acesta nu este singurul caz posibil.

Atacuri de phishing prin OLX

Dacă te gândeşti că livrarea prin OLX este cea mai sigură variantă, ei bine, nu este chiar aşa! Fraudatorii au găsit noi metode prin care generează link-uri false, unde ţi se pot cere datele cardului (susţinând că vor să vă facă plata produsului), iar informaţii confidenţiale ajung în posesia lor, precum parole, date bancare sau altele.

Singurul mod safe de a primi banii pentru tranzacţionarea pe OLX este acela în care banii îi primeşti prin Fan Courier sau Poşta Română, după ce coletul este verificat, prin ramburs. Cumpărătorul face astfel plata cash la livrare sau direct în cont, dar niciodată online.

Am fost victima unei tentative de înşelătorie pe OLX

Până să ajung să vând telefonul pe flip.ro, am încercat iniţial prin OLX. Am postat anunţul, dar am omis să trec ce spaţiu de stocare are. Curios, în nici 5 minute de la publicarea anunţului, am primit următorul mesaj: „Bună! Sunt interesat de produsul dumneavoastră, dar din cauza unor probleme cu site-ul OLX, nu pot vedea toate imaginile. Aţi putea să-mi trimiteţi, vă rog, imaginile pe WhatsApp?”.

Fără să mă gândesc prea mult, am salvat contactul şi am expediat pozele. Apoi următorul mesaj „Voi face plata prin OLX şi se va emite un link, pentru ca să primiţi banii în contul dvs bancar. După ce îi primiţi, curierul vă va contacta pentru locaţia de unde să ridice coletul, plătesc eu livrarea”. Era, clar, vorba despre o tentativă de phishing, după cum am menţionat mai sus, plăţile nu se fac înainte de livrare şi niciun fel de link primit de la cumpărători nu trebuie, sub nicio formă, accesat.

Cum să obţii un preţ bun pe telefonul tău, la amanet?

O altă alternativă rapidă şi sigură de vânzare a unui telefon este aceea de a-l duce către o casă de amanet. După ce l-ai curăţat urmărind paşii, te poţi prezenta la o casă de amanet. Sfatul meu este să încerci mai multe, până să te decizi, deoarece cotaţiile lor pot fi diferite şi poţi obţine un preţ mai bun.

Poţi face şi o simulare online, însă nu toate casele de amanet oferă această posibilitate. După ce vei nota toate caracteristicile şi vei pune câteva poze, în cel mai scurt timp vei primi şi o ofertă de preţ. Te va ajuta să obţii un preţ mai bun, dacă vei avea şi accesoriile şi eşti dispus să le cedezi. Mă refer aici la căşti sau încărcătorul original.

Un mare dezavantaj este acela că nicio casă de amanet nu îţi va oferi preţul pe care l-ai putea primi pe flip.ro sau OLX.ro. Iar ca un exemplu, am testat şi piaţa caselor de amanet, iar cel mai bun preţ primit pentru iPhone-ul 11 a fost de 550 lei. Exista insa si situatii in care poti primi un pret mai bun decat pe flip.ro, insa trebuie sa cauti mai intens, si nu doar casele de amanet mainstream. Spre exemplu House Amanet de langa Piata Trapezului da preturi foarte bune, casa este deninuta de un celebru Tik Toker.

Este, în schimb, o variantă bună în cazul în care ai nevoie urgentă de bani. Casele de amanet îţi vor oferi pe loc, nu va mai trebui să aştepţi verificarea ca pe flip.ro sau un cumpărător, ca pe OLX.

Românii tind să cumpere telefoane tot mai scumpe! De unde le aleg?

Conform studiilor de piaţă, peste 55% dintre telefoanele care se achiziţionează în România, sunt cu preţuri de pornire de la 600 de euro. Românii preferă flashipuri, de nouă generaţie şi există deja un trend de mai mulţi ani în care cele mai noi modele de iPhone şi Samsung sunt achiziţionate cu pre-comandă, înainte să apară propriu zis pe piaţa de la noi.

La noi în ţară, lupta se dă între Samsung şi iPhone şi cam la fel merg lucrurile şi peste graniţă. Excepţie face China, unde se cumpărau mai multe iPhone-uri decât modele de Samsung, dar la începutul anului, vânzările device-urilor vândute de compania Apple au scăzut vertiginios cu 24%. Asta pentru că au preferat să achiziţioneze telefoane de la producătorul local, Huawei.

Lăsând la o parte segmentul internaţional, în România, în ultimul trimestru din 2023, s-au cumpărat cele mai multe telefoane din gama Samsung. Al doilea smartphone în preferinţele românilor a fost Xiaomi, iar Apple a ocupat un surprinzător loc 3. Clasamentul a fost completat de modelele Lenovo şi Oppo.

Atunci când vine vorba de achiziţia telefoanelor, românii preferă să le comande de pe eMag, acolo unde există posibilitatea plăţii în rate, de la companiile de telefonie, care oferă preţuri şi rate avantajoase, în schimbul unui abonament, dar există şi varianta achiziţiilor direct din magazin. Dacă vorbim despre telefoane de tip second hand, atunci intervin platformele precum flip.ro sau olx.

Luând în calcul ultimul model lansat de iPhone, 15 Pro Max, 256 GB Black, piaţa are preţuri asemănătoare. Pe eMag poate fi achiziţionat la preţul de 6.599 lei sau rate lunare, începând de la 274 lei pe lună. Acelaşi produs, dar varianta resigilată, se vinde cu 500 de lei mai puţin, dar are urme fine de utilizare.

Flanco îl vinde ceva mai ieftin, acelaşi model se regăseşte la preţul de 6.649 lei, în timp ce competitorul Altex îl are în stoc la acelaşi preţ ca pe eMag.

O adevărată surpriză o reprezintă flip.ro, acolo unde un iPhone 15 cu specificaţiile prezentate anterior se vinde la doar 6.079 lei, în condiţie „ca nou”.

Pe OLX, în schimb, preţurile scad considerabil. Un iPhone 15 Pro Max de 256 GB se vinde cu doar 5050 de lei, folosit, dar cu un procentaj al bateriei de 100%. Recomandarea noastră este să achiziţionaţi prin predare personală pentru a-i putea face verificările necesare şi a evita tentativele de fraudă.

Jurnalist pe zona de reviewuri si publishing online de peste 6 ani. citește mai mult
Nu rata ce mai tari oferte!
Inscrie-te la newsletter-ul nostru si primesti direct pe mail cele mai bune oferte la produsele tale preferate.

S-ar putea să-ți placă și

6 idei despre cum să găseşti reduceri şi cupoane pentru gadgeturi
6 idei despre cum să găseşti reduceri şi cupoane pentru gadgeturi
Cumpărăturile online au devenit de mult un mijloc interesant de a face bani pentru firme şi de a achiziţiona fără…
Cele mai bune 11 purificatoare de aer
Cele mai bune 11 purificatoare de aer
Am testat 11 purificatoare de aer ca să nu fiţi voi nevoiţi să o faceţi. Sunt atât de necesare în…
Aplicaţia chinezească de shopping care a revoluţionat Ecommerce-ul mondial
Aplicaţia chinezească de shopping care a revoluţionat Ecommerce-ul mondial
Pinduoduo este o aplicaţie chinezească care există pe piaţă de aproximativ, dar care a avut o creştere incredibilă după ce…
Păreri Trendyol. Experienţa mea de cumpărături online pe Trendyol.com
Păreri Trendyol. Experienţa mea de cumpărături online pe Trendyol.com
Vorbim astăzi despre cea mai mare platformă din Turcia de ecommerce, Trendyol, ce este controlată în mare parte de gigantul…
De unde să cumperi telefoane second hand ieftine. Flip Olx sau Amanet
De unde să cumperi telefoane second hand ieftine. Flip, Olx sau Amanet?
Achiziţionarea unui telefon mobil la mâna a doua este o variantă preferată de mulţi români în special datorită costurilor, deoarece…
Carturesti Pareri. Cum am cumparat de aici si ce discounturi am folosit
Carturesti Pareri. Cum am cumparat de aici si ce discounturi am folosit
Carturesti este un magazine online de carte si nu numai, de unde va puteti achizitiona cam orice carte va doriti,…