Când cumpărați prin linkurile noastre, putem câștiga un comision. Testam personal tot ce recomandam 👍

Cum sa economisesti inteligent apa in propria locuinta

Autor: Apostol Nicu
Ultima actualizare: 30/05/2023, 11:46
Cum sa economisesti inteligent apa in propria locuinta
Update30 mai

Apa este o resursă prețioasă și esențială pe care trebuie să o conservăm și să o protejăm. Odată cu creșterea continuă a populației și urbanizării, cererea de apă a crescut dramatic în ultimii ani. Organizația Națiunilor Unite prezice că până în 2025, două treimi din populația lumii s-ar putea afla sub stres hidric.

O modalitate prin care putem contribui cu toții la reducerea risipei inutile de apă este prin conservarea apei în casele noastre. Există multe măsuri simple și rentabile pe care le putem lua pentru a economisi apă în casă. De la repararea scurgerilor minore, instalarea de aparate eficiente din punct de vedere al apei, până la modificarea comportamentului nostru, fiecare bit contează.

În aceast articol vă vom oferi sfaturi practice și informații utile despre cum să economisiți apă în propria casă. Vom acoperi zone precum baie, spălătorie, bucătărie și utilizarea apei în aer liber. Vom evidenția cauzele comune ale risipei de apă, precum și beneficiile de mediu și financiare ale conservării apei. Învățând cum să economisiți apă în casa dvs., vă veți simți bine că contribuiți la o mai mare

Instalați capete de duș și robinete eficiente

O modalitate ușoară și practică de a economisi apa în propria casă este să instalați capete de duș și robinete eficiente. Capetele de duș și robinetele tradiționale folosesc multă apă, ceea ce poate duce la pierderi inutile.

Prin instalarea unui cap de duș și a unui robinet eficient, vă puteți reduce consumul de apă în mod semnificativ fără a sacrifica presiunea sau performanța apei. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, capurile de duș eficiente din punct de vedere al apei vă pot economisi până la 9990 de litri de apă pe an.

Robinetele cu debit redus pot reduce, de asemenea, consumul de apă și pot economisi până la 2590 de litri pe an. Instalarea acestor corpuri de iluminat este un proces simplu care poate fi adesea finalizat pe cont propriu și poate avea un impact mare asupra consumului de apă, precum și asupra facturii lunare de apă.

Luați în considerare înlocuirea actualelor capete de duș și robinete cu modele eficiente pentru a economisi apă și pentru a ajuta mediul înconjurător.

Investește într-o mașină de spălat vase și o mașină de spălat rufe eficiente

Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a economisi apa în casa dvs., unul dintre cele mai simple lucruri pe care le puteți face este să investiți în aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere al apei.

Mașinile de spălat vase și mașinile de spălat sunt printre cei mai mari utilizatori de apă din casă, așa că trecerea la modele cu evaluări energetice ridicate și eficiență a apei poate face o diferență semnificativă.

Odată cu progresele recente ale tehnologiei, sunt acum disponibile multe modele care pot folosi cu până la 50% mai puțină apă decât modelele mai vechi, oferind totuși o curățare eficientă și eficientă.

Când cumpărați aparate noi, căutați modele care sunt certificate de programul WaterSense sau Energy Star al Agenției pentru Protecția Mediului, care au standarde riguroase pentru apă și eficiență energetică. Făcând această investiție, nu numai că veți economisi apă, ci și veți reduce consumul de energie și veți reduce facturile la utilități.

Dușuri mai scurte și închideți robinetele în timp ce vă spălați pe dinți

Dacă sunteți în căutarea unor modalități simple de a economisi apa în propria casă, luați în considerare să faceți dușuri mai scurte și să închideți robinetul în timp ce vă spălați pe dinți.

Dușurile pot folosi oriunde de la 7.5 până la 18.5 litri de apă pe minut, astfel încât reducerea timpului de duș chiar și cu câteva minute poate avea un impact mare asupra consumului de apă. În mod similar, dacă lăsați robinetul în funcțiune în timp ce vă spălați dinții, puteți pierde până la 9,25 litri pe minut.

Dacă închideți robinetul atunci când vă periați, puteți economisi până la 740 de litri de apă numai pe lună. Aceste mici modificări pot duce la economii semnificative de apă în timp și pot ajuta la reducerea facturii lunare de apă, păstrând în același timp o resursă valoroasă.

Colectați apa de ploaie. Cum să o utilizezi în gospodărie

Colectarea apei de ploaie este o modalitate excelentă de a economisi apă, mai ales în perioadele de secetă sau când există restricții de apă. Recoltarea apei pluviale presupune colectarea și stocarea apei pluviale pentru o utilizare ulterioară.

Instalarea unui sistem de colectare a apei pluviale este un proces relativ simplu care se poate face pe orice acoperiș cu jgheaburi. Apa de ploaie este colectată în rezervoare de stocare, unde poate fi folosită în scopuri nepotabile în gospodărie, cum ar fi spălarea toaletelor, spălarea hainelor și vehiculelor și udarea plantelor. Inainte de a folosi apa de ploaie in aceste scopuri, se recomanda filtrarea sau tratarea apei pentru a indeparta orice potentiali contaminanti.

De asemenea, este important să se întrețină corect rezervoarele de stocare pentru a preveni acumularea în timp a sedimentelor și a altor resturi. Prin colectarea și utilizarea apei de ploaie în casa dvs., puteți reduce consumul general de apă și puteți economisi bani la facturile de apă în timp.

Verificarea scurgerilor

Verificarea scurgerilor ar trebui să fie o parte regulată a eforturilor dumneavoastră de conservare a apei acasă. Un robinet sau o toaletă cu scurgeri pot risipi mii de tone de apă în fiecare an, ceea ce nu numai că vă crește factura de apă, dar provoacă și efort inutil asupra alimentării cu apă locală.

Pentru a identifica posibilele scurgeri de apă, începeți prin a verifica contorul de apă atunci când nu este folosită apă în casa dvs. Dacă contorul încă funcționează, probabil există o scurgere undeva. De asemenea, puteți efectua o inspecție vizuală a tuturor robinetelor, toaletelor și altor accesorii sanitare pentru a căuta apă care picură sau se acumulează. Dacă identificați o scurgere, asigurați-vă că o reparați rapid pentru a preveni risipa de apă în continuare. În unele cazuri, este posibil să puteți remedia singur problema, dar pentru scurgeri mai complicate, cel mai bine este să angajați un instalator profesionist.

Alocarea timpului pentru a verifica și repara în mod regulat scurgerile nu numai că va economisi apă și bani pe termen lung, ci va ajuta și la protejarea prețioaselor noastre resurse naturale.

Conservarea apei este crucială pentru viitorul durabil al planetei noastre. Prin implementarea unor obiceiuri simple, cum ar fi repararea scurgerilor, dușurile mai scurte și utilizarea aparatelor eficiente din punct de vedere al apei, putem avea un impact semnificativ asupra reducerii consumului de apă. Făcând mici schimbări în rutinele noastre zilnice, putem contribui la păstrarea resurselor noastre naturale prețioase pentru generațiile viitoare.

Impatimit la fel de mult de hardware, precum este de software. Scrie de peste 15 ani in online-ul din Romania si din Statele Unite. citește mai mult
Nu rata ce mai tari oferte!
Inscrie-te la newsletter-ul nostru si primesti direct pe mail cele mai bune oferte la produsele tale preferate.

S-ar putea să-ți placă și

Carturesti Pareri. Cum am cumparat de aici si ce discounturi am folosit
Carturesti Pareri. Cum am cumparat de aici si ce discounturi am folosit
Carturesti este un magazine online de carte si nu numai, de unde va puteti achizitiona cam orice carte va doriti,…
Cele două generaţii care adoră să facă shopping pe Temu De ce iubesc boomerii şi gen X aplicaţia chinezească
Cele două generaţii care adoră să facă shopping pe Temu! De ce iubesc boomerii şi gen X aplicaţia chinezească
Conform unui studiu realizat de un grup de cercetătorii, cele mai multe cumpărături pe Temu sunt făcute de către membrii…
Cum să-ţi faci cont în Aplicaţia Temu
Cum să-ţi faci cont în Aplicaţia Temu
Temu este cel mai popular magazin de shopping online. A apărut recent, dar a devenit mai popular şi decât Shein…
Parerea mea despre Zara. Ce mi-a placut si ce nu cand am cumparat de aici
Parerea mea despre Zara. Ce mi-a placut si ce nu cand am cumparat de aici
De la Zara si-a cumparat aproape toata lumea cate ceva. Este un magazin cu preturi relativ decente, cu campanii de…
Pareri Temu. Cum a fost experienta mea de shopping la Temu
Pareri Temu. Cum a fost experienta mea de shopping la Temu
Temu este o platformă de shopping online, asemănătoare Shein, Aliexpress sau Wish, de unde îţi poţi comanda produse individuale sau…
Fashion Days Pareri. Ce mi-a placut si ce nu cand am cumparat de aici
Fashion Days Pareri. Ce mi-a placut si ce nu cand am cumparat de aici
Fashion Days este un magazin online, de unde iti poti achizitiona atat imbracaminte, cat si incaltaminte de brand si nu…