Când cumpărați prin linkurile noastre, putem câștiga un comision. Testam personal tot ce recomandam 👍

ASUS ROG Ally e device-ul momentului. Pareri si comparatii cu Steam Deck

Autor: Apostol Nicu
Ultima actualizare: 15/05/2023, 19:48
ASUS ROG Ally e device-ul momentului. Pareri si comparatii cu Steam Deck
Update15 mai

Știam că Ally va fi mai rapid decât Steam Deck, sigur. Specificațiile îmi puteau spune asta. Dar, ca un susținător timpuriu al Steam Deck, nu mă așteptam să fiu atât de pregătit să abandonez complet dispozitivul. Cu toate acestea, nu pot găsi multe motive să mă întorc.

Asus ROG Ally și Steam Deck stând unul lângă celălalt. Acesta este cu adevărat singurul loc de unde să începem cu ROG Ally: prețul. Modelul Z1 Extreme, care este disponibil pentru precomandă acum și intră în vânzare pe 13 iunie, costă 700 de dolari sau 3999 de lei. Asta cu 512 GB de stocare. Între timp, Steam Deck este la fel de ieftin ca 400 de dolari, dar pentru 512 GB, va trebui să cheltuiți 650 de dolari. Pentru aceeași stocare, cel puțin, diferența este de 50 de dolari.

Rog Ally
Ce pret are Rog Aly
Si de unde il poti cumpara. In acest moment este disponibil doar la precomanda
Asus a creat o campanie de marketing foarte agresiva pentru acest produs, inclusiv in Romania, acolo unde puterea de cumparare al unui astfel de device este mult mai mica decat in tari ca SUA, China sau Coreea de Sud, acolo unde gamingul este sport national. Este disponibil la precomanda prin link-urile de mai jos.
Precomanda eMagPrecomanda
Asus ROG Ally
 • CPU: AMD Ryzen Z1 Extreme
 • Memorie: 16GB LPDDR5-6400 (2x8GB)
 • Stocare: 512GB Gen 4×4 NVMe SSD, slot micro SD UHS-II
 • Display: 1920 x 1080, 120Hz, 500 nits, IPS, 7ms, 10 puncte de atingere
 • Difuzoare: 2x difuzoare de 1W, suport Dolby Atmos și Hi-Res Audio
 • Conectivitate: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
 • Porturi: 1x ROG XG Mobile, 1x USB-C (suport USB 3.2 și DP 1.4), 1x mufă audio de 3,5 mm, 1x slot micro SD
 • Capacitate baterie: 40Whr
 • Dimensiuni: (LxWxH) 11,04 x 4,38 x 0,84 inci
 • Greutate: 608 grame

Există o altă versiune a ROG Ally, una care vine cu procesorul Ryzen Z1 de bază și 256 GB de stocare. Nu avem preț sau o dată de lansare pentru acel model încă.

Inima lui Asus Rog Ally

Să ne concentrăm puțin mai mult pe inima ROG Ally: APU-ul Ryzen Z1 Extreme. Acesta vine cu opt nuclee Zen 4 și 12 nuclee grafice RDNA 3, cu o performanță teoretică de 8,6 TFLOPs. Pentru context, PS5 are o performanță teoretică de 10,3 TFLOPs.

Nu obțineți performanțe de nivel PS5 în ROG Ally, dar este o ilustrare bună a performanței disponibile. Principalul factor limitativ este puterea. Ryzen Z1 Extreme poate funcționa într-o gamă de 9 wați până la 30W de putere susținută (poate merge mai sus pentru perioade scurte). Asta când folosești de fapt dispozitivul, prea. În mod inactiv, poate consuma doar 2W.

Aceste game de putere sunt importante deoarece ele determină performanța (și durata de viață a bateriei) pe care o veți obține din ROG Ally. Asus include trei moduri în utilitarul său Armoury Crate: Silent, Performance și Turbo. Acestea extrag o putere susținută de 9W, 15W și 25W, respectiv, iar dacă conectați dispozitivul în modul Turbo, crește la 30W.

Modul Turbo pe Asus ROG Ally.
La rezoluția nativă de 1080p cu o rată a cadrelor neîngrădită, vă uitați la aproximativ 30 de cadre pe secundă (fps) în jocuri foarte solicitante, cum ar fi Cyberpunk 2077 în modul Turbo. Chiar și în jocuri puțin mai puțin solicitante, cum ar fi Horizon Zero Dawn, ROG Ally poate atinge peste 30 fps în modul Performance. Acestea nu sunt cele mai mici setări, de asemenea. De fapt, am optat pentru setarea Mediu în majoritatea jocurilor pentru a arăta diferențe mai clare între modurile de alimentare.

Modul Silent pentru Asus ROG Ally.
Modul Silent arată groaznic, dar este important să rețineți că aceste rezultate sunt la 1080p complet. Puteți rula jocurile și la 720p. ROG Ally include Rezoluția Super Radeon (RSR) a AMD încorporată, permițându-vă să rulați jocuri la o rezoluție inferioară cu scalare pentru a îmbunătăți performanța sau durata de viață a bateriei.

Și ROG Ally arată foarte impresionant în acest context. Chiar și la modurile sale de performanță implicite, distruge Steam Deck la 720p (portabilul Valve rulează la 800p). Peste 60 fps în Horizon Zero Dawn, 30 fps confortabil în Returnal și aproape 45 fps în Cyberpunk 2077? Nu e rău. Pe baza testelor mele, ROG Ally este cu până la 50% mai rapid decât Steam Deck într-o comparație directă.

Performanța între Asus ROG Ally și Steam Deck

Asta cu mai multă energie în rezervă, de asemenea. Acele repere au fost rulate în modul Performance la capetele de 15W. În Cyberpunk 2077 la 720p în modul Turbo, ROG Ally a avut o medie de 53 fps cu un amestec de setări medii și înalte.

Costul performanței suplimentare
Performanța mai mare vine la costul duratei de viață a bateriei, dar ROG Ally nu este la fel de groaznic cum credeam că va fi. În modul Performance implicit, am obținut o oră și 53 de minute din Cyberpunk 2077 cu o rată a cadrelor neîngrădită la 1080p. Nu este grozav, dar nu este mai rău decât Steam Deck. În modul Performance, așteptați-vă la aproximativ două ore dintr-un joc solicitant la 1080p.

Modul care consumă energie este Turbo, în care ROG Ally a durat doar 51 de minute în Cyberpunk 2077 la 1080p. Acesta este un test de stres pentru ROG Ally. Reduceți rezoluția, setați un plafon fps (Asus acceptă 15 fps până la 120 fps), ajustați consumul de energie al APU; aveți multe opțiuni pentru a vă economisi bateria.

Cyberpunk 2077 (1080p Turbo) 51 minute
Cyberpunk 2077 (1080p Performance) 1 oră și 53 de minute
Gunfire Reborn (1080p Silent) 4 ore și 42 de minute

Într-un cadru mai realist, am jucat Gunfire Reborn la 1080p, blocat la 60 fps, în modul Silent și am obținut peste patru ore și jumătate din ROG Ally. Cu suficientă reglare, puteți obține ușor cinci, șase sau poate chiar mai multe ore din ROG Ally într-un joc mai puțin solicitant, cum ar fi Dead Cells.

Puteți coborî mai jos de 9W cu modul Manual în Armoury Crate. Acesta vă permite să scădeți la 7W cu propriul profil sau să creșteți la 30W, chiar și atunci când sunteți deconectat de la încărcător. În general, Armoury Crate este un instrument surprinzător de componentă pentru gestionarea ROG Ally, dar are câteva probleme evidente.

Rog Aly este si un laptop in „timpul liber”

În primul rând, se așază pe Windows. Când porniți ROG Ally, întâlniți un ecran de blocare Windows, pe care trebuie să-l trageți în sus și să atingeți Sign In. Armoury Crate va încerca să se încarce imediat, permițându-vă să navigați pe dispozitiv doar cu controalele la îndemână. Nu întotdeauna funcționează, dar Asus include un buton dedicat care va deschide sau va minimiza Armoury Crate.

Acesta este centrul tău și este menit să imite ceva similar cu modul de joc pe care îl are SteamOS. Se conectează la fiecare platformă majoră de PC – Steam, Epic Games Store, aplicația Xbox, Ubisoft Connect, EA App și GOG Galaxy – și populează automat biblioteca cu jocurile pe care le aveți instalate.

Acest lucru este valabil doar pentru jocurile pe care le aveți instalate. Armoury Crate nu vă permite să gestionați jocurile în niciun fel. Încă trebuie să folosiți desktopul pentru a instala și dezinstala jocuri. Experiența nu este la fel de fără sudură ca Steam Deck. Veți fi nevoit să minimizați adesea aplicația Armoury Crate pentru a instala jocuri și a face lucruri, cum ar fi a obține actualizări Windows.

Asus face un efort pentru a simplifica procesul. Puteți obține unele actualizări din Armoury Crate în sine și aplicații precum Steam sunt configurate automat să ruleze în modul Big Picture. Cu toate acestea, nu rezolvă complet problema.

În schimb, v-aș încuraja să configurați o configurație a controlerului desktop. Asus acceptă, din fericire, atât o configurație a jocului, cât și una a desktopului, pe care le puteți schimba prin meniul de acces rapid. Toate controalele pot fi refăcute în Armoury Crate, la care puteți atașa comenzi de maus și tastatură, precum și sarcini comune, cum ar fi deschiderea Task Manager sau închiderea ferestrei curente. Și mai bine, fiecare buton poate avea o funcție secundară pe care o puteți activa cu unul dintre butoanele din spate.

Din fericire, experiența desktop funcționează. Nu este ideal, dar ROG Ally este mult mai receptiv la intrările tactile decât Steam Deck, iar Windows în sine este suficient de ușor de utilizat. Am reușit să configurez câteva emulatoare, să instalez aplicații externe și să navighez pe internet pe ROG Ally fără periferice. Micile schimbări ajută mult aici, cum ar fi faptul că atingerea unei bare de adrese deschide automat tastatura și ținerea unei pictograme invocă un clic dreapta.

Puteți trece între cele două moduri de controler prin meniul de acces rapid, care are propriul său buton dedicat. Acest meniu este complet personalizabil prin Armoury Crate, astfel încât să puteți construi propriul set de setări pentru a ajusta rata de reîmprospătare, a limita fps-ul, a trage monitorul real, a aduce tastatura și multe altele. Există multe lucruri deja și acesta este cu siguranță un domeniu în care aș putea vedea Asus extinzându-se cu actualizări software în viitor.

Două lumi, o platformă

Deși există doar două moduri de controler, puteți stoca mult mai multe profiluri. Armoury Crate vă permite să configurați o configurație a controlerului pentru fiecare joc, inclusiv zonele moarte ale joystick-ului și sensibilitatea declanșatorului. Puteți lega și alte setări de jocuri, cum ar fi modul de performanță pe care doriți să-l utilizați, culoarea inelelor din jurul joystick-urilor și setarea GameVisual. Oh, da – ROG Ally vine cu mai multe moduri de culoare diferite pentru ecran prin GameVisual.

Armoury Crate are o mulțime de caracteristici, dar încă nu se simte ca un sistem de operare axat pe jocuri. Este un utilitar care stă pe Windows, iar jucătorii în căutarea unei experiențe de a juca și de a juca nu vor găsi aici. Windows, pentru câtă flexibilitate permite, preia încă și va trebui să interacționați cu el pentru a folosi ROG Ally.

Există mai multe ciudățenii care rezultă din Windows – un exemplu enervant este că nu puteți închide jocurile prin Armoury Crate, trebuie să ieșiți din joc din meniul său – dar, de departe, cel mai rău este modul de odihnă. Spre deosebire de un Steam Deck sau Nintendo Switch, este greu să vă încredințați că ROG Ally se va odihni corespunzător atunci când apăsați butonul de alimentare.

Este un pic ca și cum ai închide capacul unui laptop în timp ce joci un joc. Ar trebui să doarmă, dar dacă nu intrați și ajustați setările de alimentare, este greu să știți în ce stadiu de somn se află dispozitivul. Nici măcar nu sunt consecvente. De mai multe ori când am folosit ROG Ally, aș apăsa butonul de alimentare pentru a-l adormi, doar pentru a fi prins într-un ciclu al ecranului de blocare Windows care se ridică, epuizând bateria.

Am observat și alte erori ciudate în timpul testării. De exemplu, rularea unor jocuri în modul Silent ar strica sunetul cu pocnituri și clicuri enervante. Alteori, mi-aș schimba profilul de alimentare, doar pentru a deschide meniul de acces rapid și a constata că s-a schimbat înapoi. Steam Deck este plin de bug-uri, desigur, dar ROG Ally are propriul set de ciudățenii.

Un domeniu în care ROG Ally are un avantaj uriaș este extensibilitatea, și asta se datorează GPU-ului extern XG Mobile. Asus își oferă versiunea actuală cu un RTX 4090 mobil, dar chiar și versiunea de ultimă generație (cu un RTX 3080) este acceptată. Conectați-l printr-un cablu și aveți un GPU super puternic, o mulțime de ieșiri video și o tonă de porturi USB.

Asus ROG Ally poate fi atasat la Dokul XG Mobile. Este scump, dar ROG Ally cu XG Mobile ar putea fi ușor un înlocuitor complet pentru desktop. Cu siguranță este mult mai practic decât conectarea unui GPU extern la ceva de genul Steam Deck.

E cu mult epste Steam Deck

Dar întrebarea principală: ar trebui să cumpărați ROG Ally? Dacă vă concurați cu Steam Deck, da. Nu este lipsit de probleme și nu este un ucigaș strict al Steam Deck, dar oferă un suport mai larg pentru jocuri, mai multă putere și o durată de viață acceptabilă a bateriei. Se simte ca Steam Deck 2 pe care atât de mulți l-au așteptat.

Pentru mine, cel puțin, nu mi-am atins Steam Deck de când a sosit ROG Ally. Și nu intenționez să-l scot din sertar prea curând.

Este în sfârșit timpul să săriți în trenul PC-ului portabil, totuși? Nu, cel puțin nu pentru toată lumea. Dacă bug-urile v-au îndepărtat de Steam Deck, ROG Ally nu este mai bun. Pentru câte probleme rezolvă, introduce noi probleme proprii. Acesta nu este un Nintendo Switch care poate rula jocuri Steam. Cu toate acestea, își îndeplinește promisiunea de a juca biblioteca dvs. de jocuri pe PC în mișcare, în ciuda obstacolelor de utilizare pe care le are.

Rivalul lui Steam Deck
Asus Rog Ally

Asus Rog Ally

ROG Ally arată foarte impresionant. Chiar și la modurile sale de performanță implicite, distruge Steam Deck la 720p (portabilul Valve rulează la 800p). Peste 60 fps în Horizon Zero Dawn, 30 fps confortabil în Returnal și aproape 45 fps în Cyberpunk 2077

Modul care consumă energie este Turbo, în care ROG Ally a durat doar 51 de minute în Cyberpunk 2077 la 1080p. Acesta este un test de stres pentru ROG Ally. Reduceți rezoluția, setați un plafon fps (Asus acceptă 15 fps până la 120 fps), ajustați consumul de energie al APU; aveți multe opțiuni pentru a vă economisi bateria.

Pros
 • Performanță fantastică
 • Durată de viață acceptabilă a bateriei
 • Ecran frumos, de 120 Hz
 • Sistem de control flexibil
 • Suport pentru practic orice joc de PC
Cons
 • Modul Turbo consumă rapid bateria
 • Windows are o mulțime de ciudățenii
 • Armoury Crate este un utilitar, nu un sistem de operare
Cele mai frecvente întrebări
Cre pret are ASUS ROG Ally?
Ally este disponibil la toate magazinele importante Emag, Altex, Pc Garage sau Evomag. Si are un pret de 3999 de lei pentru versiunea de 512 GB.
La cate FPS-uri sta Rog Ally pe The Witcher 3
Am testat Rog Ally si pe The Witcher 3. Pe modul turbo, unde avem cea mai mare performanta am stat undeva la 45 - 50 de FPS-iuri. Ceea ce nu e deloc rau pentru un astfel de device.
Impatimit la fel de mult de hardware, precum este de software. Scrie de peste 15 ani in online-ul din Romania si din Statele Unite. citește mai mult
Nu rata ce mai tari oferte!
Inscrie-te la newsletter-ul nostru si primesti direct pe mail cele mai bune oferte la produsele tale preferate.

S-ar putea să-ți placă și

Razer Basilisk X HyperSpeed Review Specificatii Pret
Razer Basilisk X HyperSpeed Review, Specificatii, Pret
Razer Basilisk X HyperSpeed este probabil cel mai bun mouse de gaming de pe piata in acest moment si poate…
Logitech G502 LightSpeed Hero Pareri Pret
Logitech G502 LightSpeed Hero, Pareri, Pret
Logitech G502 Light Speed Hero este unul dintre monstrii mousilor. Este incarcat de tehnologii inteligente, dar vine si cu un…
Logitech G305 LightSpeed Hero Pret Pareri Specificatii
Logitech G305 LightSpeed Hero Pret, Pareri, Specificatii
Pretul mic il face pe Logitech G305 LightSpeed Hero unul dintre cei mai buni mousi de gaming de pe piata…
Cel mai bun mouse wireless. Top 7 variante
Cel mai bun mouse wireless. Top 7 variante
Esti in cautarea unui mouse wireless pentru laptop sau PC? Ti-am pregatit un top al celor mai bune solutii de…